SilviaKoski Selvät sävelet suomalaisella äänellä.

Kosonen, Saisio, Kela & co - milloin mennään kahville?

Krista Kosonen, Pirkko Saisio, Anssi Kela ja kumppanit olette tuoneet tämän päivän Hesarissa http://www.hs.fi/kulttuuri/a1429500126772  ajatuksianne esiin. Hienoa, että olette myöntäneet elävänne kuplassa. Siinä on jo askel kohti todellisuuden ja erilaisten ihmisten ymmärtämistä. Se on askel kohti kahtiajaon ehkäisemistä. Olette määritelleet ja jaotelleet ihmisiä sellaisiin lokeroihin, jotka teidän ajatusmaailmaanne sopivat. Peräänkuulutatte suvaitsevaisuutta ja sitä, että ihmisiä ei luokiteltaisi. Teette sen kuitenkin itse ja luotte sillä kahtiajakoa. Alla lainaus Pirkko Saisiolta:

“Minusta tuntuu, että vihreät ja vasemmisto jakavat keskenään älymystön, kulttuuriväen, tutkijat ja yliopistoväen", hän sanoo.

Saisiosta tuntuu, ettei vasemmistopuolueissa edes ole enää kovin paljon duunariehdokkaita, vaan niistä on tulossa selvästi älymystöpuolueita.”

Haluaako Saisio antaa sellaisen kuvan, että on maamme kannalta parempaa ja hienompaa edustaa älymystöä kuin duunareita, jotka eivät ehkä käytä ammatissaan syvälliseen ajatteluun ja tutkimiseen aikaa, mutta tekevät sellaista työtä, jolla maksetaan ja toteutetaan myös älymystön käyttämiä palveluita. Ainakin minulle tästä kommentista tulee sellainen käsitys. Saisiokin varmasti mieluummin ottaisi onnettomuustilanteessa apua ensihoitajalta kuin filosofilta. Kun vesiputki kosahtaa, tuleeko sitä korjaamaan teatteriohjaaja? Tuleeko tulipalon sammuttamaan joukko kirjailijoita? 

Täytyy todella elää hyvin kapeakatseisessa ajatusmaailmassa, jos ei pysty ymmärtämään, että yhteiskuntamme pyörittämisen kannalta duunareilla on aivan keskeinen osa. Älymystöllä, kulttuuriväellä, tutkijoilla ja yliopistoväellä on luonnollisesti oma tärkeä paikkansa, mutta ilman duunareita heilläkin olisi vaikeaa yhteiskunnassa elää. Yhteiskunta on kokonaisuus, jossa jokaista osaa tarvitaan niin että sanat hyvinvointi ja sivistys voivat sitä kuvata. Yhteiskunnan täytyy kehittyä, mutta myös toimia.En tiedä, ovatko ehdokaslistat jääneet jotenkin huomioimatta, koska sieltä olisi nähnyt, että muillakin puolueilla on joukossaan älymystöä, tutkijoita, kulttuuriväkeä ym.

Samaiset henkilöt Kososen johdolla ihmettelevät mitä ne perussuomalaiset ovat. Onhan siinä varmaan ihmettelmistä kun kaksissa eduskuntavaaleissa perussuomalaisia näyttää olevan moniin muihin verrattuna suuri enemmistö. Nyt rohkeasti ja ennakkoluulottomasti tutustumaan. Nyt viimeistään on sen aika. On uskallettava tulla kuplasta pois.

Krista Kosonen – perussuomalaiset ovat joukko monenlaisia ihmisiä monista ammattiryhmistä. He katsovat elokuviasi ja sarjojasi, nauravat sketsihahmoillesi, ihailevat lahjakkuuttasi ja arvostavat sitä työtä mitä teet. Ainakin minä teen niin. Välillä halveksiva kommentointisi perussuomalaisiin liittyen on saanut karvani pystyyn ja olen vannonut mielessäni, että en katso enää mitään ohjelmaa missä esiinnyt. Olen kuitenkin voittanut itseni, koska menettäisin jotain hyvää, jos boikotoisin sinua. Syykin siihen olisi vain erilaiset mielipiteet ja sellainen syy ei ole riittävä. 

Olen myös kahden taidekorkeakoulun mm. Sibelius-Akatemian käynyt kulttuurin ja taidealan ammattilainen ja niiden alojen puolestapuhuja. Olen myös perussuomalainen. Kirjoitin tännekin blogin taiteen voimasta ja potentiaalista, mutta eipä se ketään kiinnostanut. Ei sitä somessa jaettu taiteen puolesta kantaaottavana kirjoituksena.  Joko se on sitten vain surkea raapustus tai sitten kiinnostamattomuus johtui siitä, ettei se voinut olla uskottava kun sen on kirjoittanut perussuomalainen tai sitten molemmat yhdessä. Kuitenkin kirjoitin asioista, joita kulttuuriväki toivoo otettavan politiikassa huomioon.

Olin ehdolla eduskuntavaaleissa. En päässyt läpi. Kulttuuri oli yksi pääteemoistani ja sen eteen tulen tekemään jatkossakin töitä myös politiikassa.

Ehkä tässäkin tapauksessa kulttuuriväki tuumaa, että kyseessä on yksittäistapaus, ei aiheuta toimenpiteitä.

Kyllä minä Krista sinun ja teidän muidenkin kanssa lähden mieluusti kahville ja autan teitä tutustumaan perussuomalaiseen, joka vielä sattuu olemaan “kulttuuripersu”.  Voisin siinä samalla kertoa minkälaisia ihmisiä perussuomalaiset ovat. Siihen tosin ei yksi kahvihetki riitä. Perussuomalaisia on vaikeaa sisällyttää yhteen kuvaukseen, koska se joukko edustaa mitä todennäköisimmin laajinta otantaa suomalaisista ihmisistä.

Ennakkoluulot on tehty voitettaviksi. Tutustumalla voi ymmärtää paremmin ja mielestäni Hesarin kirjoitus antoi pientä valonpilkahdusta siihen, että kulttuuriväkikin haluaisi ymmärtää. Perussuomalaisiin ei ilmeisesti tutustu teidän omissa piireissänne, joten piiristä täytyy hetkeksi hypätä pois ja antaa sydämen avautua. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Turhaa on lähteä kahville blogissasi mainittujen kanssa, ei heidän älyykkyysosamääränsä siitä korjaannu.

Käyttäjän SilviaKoski kuva
Silvia Koski

Ei heidän älykkyydessään ole vikaa. Kyse ennakkoluuloista ja sitä kautta ymmärtämättömyydestä. Siihen auttaa tutustuminen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saatiinpahan vastaus monia askarruttaneeseen kysymykseen. Eli Tsiisus Nieminen ei ole oikeasti koskaan käynyt Teuvan ABC:llä. Ehkä kannattaisi käydä. Ja vaikka Viitasaarella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Listasimme voitot"! /on (Vasemmistoliitto)

Tanssien Rokko / on (Krista Kosonen)
aprikoi sisko / on (Pirkko Saisio)
alas sekin. / on (Anssi Kela)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Hyvä kirjoitus.
Jonkin verran kulttuuria harrastan itsekkin ja arvostan senkin alan taitajia. Hienojakin ihmisiä tuohon väkeen sopii.
Jotenkin vain tuntuu siltä -tutuissa noita "kulttuuri-ihmisiäkin sattuu olemaan " , että arkielämän realismi ja kulttuuri turhan usein eivät samaan ihmiseen tahdo sopia.
Olen miettinyt, miten maailmaa syleivät ajatukset noissa piireissä kukoistavat, hienoahan on rakastaa kaikkea ja kaikkia, mutta suurimman osan ihmisistä on kumminkin pakko elää aivan arjessa ja ymmärtää, mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta.

Niina Karppinen

Hei Silvia!
Itse olen kallistunut vihreisiin päin ja myönnän olevani samassa kuplassa Kososen ja kumppaneiden kanssa, olenhan "kulttuuri-ihminen" ja vieläpä Helsingistä. Minusta on helpottavaa lukea tekstiäsi, koska kyllä! Ennakkoluulot on tehty rikottaviksi puolin ja toisin. Ja kummankin puolen ymmärryksen lisääminen on tärkeää. Itseäni on pelottanut tämä jytky ja sen seuraukset koskien vaikkapa juuri kulttuuria ja sen nyt jo todella pieniä tukia, tasa-arvoista avioliittolakia (onneksi se on jo hyvällä mallilla) + mahd. translakia, maahanmuuttopolitiikkaa ja TTIP-lakia.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että ilman duunareita olisi vaikea elää tässä yhteiskunnassa, olenhan itsekin "duunari"perheen lapsi ja tiedän, että mikään ei synny tyhjästä. Mutta mielestäni taiteen merkitys korostuu eritoten lama-aikana. Ihmiset tarvitsevat kulttuuria ollakseen hyvinvoivia myös sisäisesti (ja tässä syy, miksi kulttuurilta ei saa enää leikata, koska silloin hintoja on pakko nostaa eikä silloin enää mahdollistu kaikille) Ja pitää ottaa huomioon myös taiteen historia, esimerkiksi teatteri, joka on toiminut äänitorvena muutoksille jo monta sataa vuotta.

Jouko Viitalan kommentti jäi ihmetyttämään. Eikö hyväksyntä erilaisuutta kohtaan ole arkea? Tai kuten sanoit "maailmaa syleilevät ajatukset"? En tiedä mitä tuolla ajoit takaa, mutta esimerkiksi huolenpito ympäristöstä pitäisi kuulua arkeen (vaikkapa kierrätys, kestävä kehitys jne).
Minusta on hurja yleistys, että realismi ja kulttuuri ei sovi yhteen ihmiseen. Kannattaa meihin "kulttuuri-ihmisiinkin" tulla tutustumaan, löytyy paljonkin yhteiskuntakriittistä ajattelua esimerkiksi teatterista, varsinkin kun lähtee esimerkiksi harrastajateatterikentälle.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hyvin kirjoitit. Kannatetaan.

Käyttäjän AnnaKatariinaMartikainen kuva
Anna Martikainen

Tosi hyvä, että löytyy myös "kulttuuripersuja", mutta olisikohan monien kulttuurialan ihmisten skeptisyydellä persuja kohtaan mitään tekemistä sen kanssa, että Perussuomalaisilla ei ole suurinpiirtein minkäänlaista kulttuuriohjelmaa? Tosin eipä ollut näissä vaaleissa kellään muullakaan, paitsi Vasemmistoliitolla. Siinä ei yksi taidealan ammattilainen ehdokkaana paljon auta, vaikka puhuisi kuinka paljon kulttuurin puolesta, jos puoluejohto ei näe kulttuurilla mitään muuta kuin viihdearvoa, ja haluaa vähentää kulttuurialan rahoitusta kautta linjan. En osta.

Eikä Saisio mielestäni sanonut, että on hyvä asia, että vasemman laidan puolueilla ei ole enää paljonkaan duunariehdokkaita ja äänestäjätkin alkavat olla älymystöä, päinvastoin, hänen kommenttinsa on enemmänkin tulkittavissa kritiikiksi sitä todellisuutta kohtaan, koska hän sanoo sen voimistavan vastakkainasettelua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eduskuntapuolueista vain Vasemmistoliitolla oli kulttuuripoliittinen osa vaaliohjelmassaan. Sen sijaan ylivoimaisesti paras kulttuuriosa oli IPUn vaaliohjelmassa. Jostain syystä IPUa ei muiden eduskunnan ulkopuolisten puolueiden lisäksi pidetä mediassa puolueena.

http://ipu.fi/eduskuntavaalit-19_4_2015/itsenaisyy...

Käyttäjän SilviaKoski kuva
Silvia Koski

Itseasiassa meillä oli kulttuuripoliittinen työryhmä, johon kuuluin. Teimme hyvin kattavan ja mielestäni todella hyvän kulttuuripoliittisen ohjelman. Pieni tapaturma kävi aikataulujen kanssa ja viimeistelyn jälkeen, se ei enää ehtinyt viralliseen puoluetahon tarkastukseen, joten sitä ei voitu virallisesti käyttää puolueen nimissä. Sellainen kuitenkin on olemassa ja siinä nostettiin kulttuuri ja luovat alat ihan eri tavalla esiin kuin mitä neljä vuotta sitten oli. Erittäin harmillista, että ohjelmamme jäi julkaisematta, mutta sellainen on kuitenkin tehty. Kehitystä tapahtuu koko ajan.

Toimituksen poiminnat